Sis Josip voor Wearelabels

4 maart 2016

Zou je iets kunnen vertellen over Hector & Wolf (H&W) en de gedachte achter  waarom je H&W ooit begonnen bent?

Hector&Wolf verkent op speelse wijze, samen met het publiek de grenzen van de fashion-industrie. Zo onderzoeken wij in workshops, presentaties en evenementen samen met ontwerpers, vaklieden en het publiek, gedachten over begeerte en moraal, over productieprocessen, bulkconcerns, eigendom en privacy. Marketingdeskundigen en retail-specialisten presenteren en verkopen vervolgens de resultaten in winkels.

 

 Vorig jaar bestond Hector & Wolf tien jaar, wat zijn een aantal van de 

hoogtepunten voor jou in deze 10 jaar?

Ja we beleven dit jaar de elfde verjaardag. Wel moet ik zeggen dat we na de eerste acties, om anders naar kleding te kijken, negen jaar in een winterslaap zijn geweest om in 2015 weer wakker te worden. Hoogtepunten bestaan onder andere uit de samenwerking met Boothstock festival vorig jaar, met Fashion Week Amsterdam waar we in januari een performance hadden en deze stap met We Are Labels is ook heel spannend. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk is dat de wethouder van cultuur in Den Haag in onze kleding loopt.

 

 Zie je Hector & Wolf meer als kunstproject of echt als een mode label? Of kan dit volgens jou gecombineerd worden?

Alle twee; als kunstenaar kijk ik hoe de fashion wereld in elkaar zit en doe ik daar verslag van door middel van presentaties en performances. De collectie die we nu speciaal voor We Are Labels hebben gemaakt drukt ons met de neus op de feiten en zorgt dat we niet allen een toeschouwer zijn maar ook een speler.

 

 Hector & Wolf werkt samen met verschillende ontwerpers. Hoe selecteer je de juiste ontwerpers voor H&W? Wat hebben ze volgens jou allemaal gemeen? 

Hector&Wolf werkt met veel mensen samen, met kunstenaars, drukkers, stylisten, marketingspecialisten, productie managers en ontwerpers. Belangrijk is de onderzoekende houding, binding met kunst en mode natuurlijk en dat ze mijn gedachte sprongen trekken.

 

 Op een eigenzinnige manier proberen jullie de consument onder andere in te laten zien wat er daadwerkelijk achter zeer goedkope kleding schuilgaat. Hoe ziet de ideale fashionwereld er voor jullie uit?

Bij Fashion Week Amsterdam presenteerden we onze eerst collectie ideeën afgelopen januari onder de titel: ‘Jatten, Liegen, Pochen en Arm en Dom houden’, wat een spiegel was op de mode-industrie met als hoogtepunt de ‘Bulgaarse Jas’; een jas waar je heel goed in kan jatten. De ideale fashionwereld zou zijn als we allemaal een rolex, dikke BMW en een huis op Ibiza hebben zoals alle fashion pikkies! Nee de fashionwereld is verre van ideaal, wat hand in hand gaat met de rest van de wereld, maar dan kom je op het terrein van de filosofie en de theologie en dat gaat te ver voor hier.  

 

 Waar komt het typische Hector & Wolf Wolvenkopje vandaan?

In 2014 maakte we de doorstart met Hector&Wolf in samenwerking met museum De Lakenhal in Leiden. Samen met kunstenaars Christa van de Meer en Annika Syrjämäki  zijn we de archieven van het museum in gedoken en tussen alle textielstalen uit de 17de eeuw vonden we ook een prachtige leeuw, want dat is het. Na deze met de computer bewerkt te hebben drukken we die live op door het publiek zelf meegenomen kleding en nu dus als embleem voor We Are Labels.

 

  Kan je iets meer vertellen over de limited edition collectie die jullie speciaal voor We Are Labels ontworpen hebben?

Zoals bij elk samenwerkingsproject luisteren we ook altijd goed naar de ander. In dit geval hebben we veel gewerkt met Maxime Pieters, marketing manager bij We Are Labels. Na te beginnen met grote, kleurrijke en wilde ontwerpen hebben we juist de eenvoudigheid omhelst, dat was niet makkelijk maar we zijn heel blij met het eindresultaat.

 Lucky Fonz is gefotografeerd in de limited edition Hector & Wolf items, waarom is hij een inspiratie voor jullie?

Lucky Fonz III is natuurlijk sowieso een leuke vent. Daarnaast zit er achter zijn schijnbaar eenvoudige liedjes een zee van poëzie en drama. Bij Hector&Wolf zit achter de eenvoudige shirts een zee aan kritische ideeën en creativiteit. 

 

 Model Isabel Guyt is de muze van Hector & Wolf. Zou je kunnen vertellen waarom?

De muze is een lastig begrip, men denkt al gauw ‘wat moeten die kunstenaars met al die bloedmooie jonge vrouwen’. Als je dan zegt dat het voor de inspiratie is word het grinniken en de jaloezie eerder meer dan minder. Werken met een muze is een soort verliefdheid waar je de gevoelens en de kracht omzet in een kunstwerk of een collectie en niet in seks. In het geval van Isabel is dat duidelijk als je met haar thee gaat drinken, dan duizelen de nieuwe beelden en collecties je voor de ogen. Daarnaast kan je vreselijk met haar lachen, maakt ze stoere schilderijen, reist ze de hele wereld af en kan ze fantastisch dansen. 

 

Akelei Loos voor Wearelabels

4 maart 2016

Zou je iets kunnen vertellen over jezelf?

Wat heb je gestudeerd en hoe kom je terecht bij Hector & Wolf?

Ik heb mode-ontwerp gestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem, ArtEZ. Na mijn studie ben ik in Den Haag komen wonen. Sis (oprichter van Hector & Wolf) kende ik via mijn vriendje. Ik deed vervolgens een keer mee aan Art&Fashion, een modeshow op straat die Sis Josip organiseerde. Toen Sis Hector & Wolf nieuw leven in wilde blazen, vroeg hij mij om mee te denken over de producten die we zouden ontwikkelen en om zijn ideeën te verbeelden in materialen en vormen.

 

 Samen met Sis Josip heb je de limited edition H&W collectie voor We Are Labels ontworpen. Waarom heb je voor deze items gekozen?

Hector & Wolf onderzoekt alle facetten van de mode branche. Na onze conceptuele presentatie op Fashion Week Amsterdam is met We Are Labels het commerciële aspect aan bod gekomen. We wilden graag items ontwikkelen die basic waren maar toch het Hector & Wolf logo droegen. We hebben dus voor klassiekers als het witte t-shirt en de grijze sweat gekozen. Dit zijn beiden items waar H&W in het verleden eerder mee heeft gewerkt. Ook de zeefdruk techniek waarmee we geprint hebben, is een klassieker voor Hector & Wolf. Het mooie aan zeefdrukken is dat het echt een handmatige techniek is waarbij geen enkele druk hetzelfde is. Elk van de limited edition items zijn daardoor uniek.

 

 Waar haal jij je inspiratie vandaan bij het ontwerpen van nieuwe items?

Uit de opdracht; er is een thema nodig. Ik vraag mezelf altijd af: "Waar gaat dit over? Wat is de essentie?" Bij de Bulgaarse jas, het item wat ik ontwikkelde voor Fashion Week, was het thema bijvoorbeeld Jatten". Sis en ik hebben toen gebrainstormd over een jas waarin je extreem veel mee kunt nemen. Uiteindelijk reduceer je al die ideeën tot materiaalproeven, moulages en proefmodellen. Dan kom je tot een eindproduct. 

 

 Wat vind je van de gedachte achter Hector & Wolf? Hoe sluit deze aan op jouw gedachte over de mode wereld?

Ik vind het heel leuk dat Sis als autonoom kunstenaar nieuwsgierig is naar de mode-industrie en dat hij heeft besloten om zelf een merk op te richten om die industrie te verkennen is natuurlijk geweldig. Ik ben het volkomen eens met het standpunt van H&W. Een heleboel aan ons kapitalistische denkbeeld is bizar en belachelijk, zo ook mode. Toch is mode mijn grote liefde en zou ik niet zonder kunnen. Als iets echt mooi is, maakt het niet meer uit hoeveel euro-tekens erop staan.

 

 Voor Amsterdam Fashion Week heb je jouw interpretatie op een Burberry jas ontworpen. Zou je iets meer over dit ontwerp kunnen vertellen? Hoe kwam je op het idee en wat was je inspiratie?

De inspiratie voor de Bulgaarse jas kwam van de uitbundige winkeldiefstal die in Nederland plaats vindt. De jas moest een metafoor zijn voor het vele jatten wat op alle vlakken in de mode-industrie gebeurt. Ik ben gaan kijken naar alle figuren in grote jassen zoals Sherlock Holmes en potloodventers. Ik kwam al gauw uit bij de klassieker van de regenjassen: De Burberry. Ik ben met twee echte Burberry's gaan mouleren en ben toen tot een hele dames-achtige vorm gekomen die me weer deed denken aan de New Look van Dior. Ik vond het een grappige tegenstelling dat je als nette dame wel de wet overtreedt met winkeldiefstal. Daarbij is de jas van transparant plastic omdat Hector & Wolf graag de wanstanden in de mode transparant houdt. 

 

 Wat is een item dat je absoluut nog een keer zou willen ontwerpen?

Ik heb nog nooit een mantelpak ontworpen, dat zijn er dus twee, een rok met een jasje. Dat ga ik zeker nog eens doen.

 

  Zie je jezelf meer als kunstenaar, modeontwerpster of beiden?

Ik zie mezelf wel echt als modeontwerpster, dat is een toegepast kunstenaar. In de samenwerking met Sis kom ik er steeds meer achter wat het verschil is tussen autonoom en toegepast. Ik ga niet alleen voor de grote uitspraak, ik beheers ook een ambacht wat ik graag tot uitvoer breng, dat is wel een groot verschil.

LINDA

5 maart 2016

Kunstenaarslabel Hector & Wolf brengt draagbare collectie uit

 

Hector & Wolf is een label dat mode op een totaal andere manier benadert. Zo ontwierpen ze voor Amsterdam Fashion Week de ultieme ‘Jat-jas’: een jas waarin je goed kunt stelen.

 

Deze keer hebben zij voor het eerst in hun bestaan een uiterst draagbare collectie ontworpen voor modeboetiek We Are Labels.

Wolvenkop
De collectie is verkrijgbaar voor zowel mannen als vrouwen. Er zitten een aantal uniseks-stukken tussen en overal staat het symbool voor hun kunstenaarslabel centraal: de wolvenkop. Doordat de kledingstukken voornamelijk handmatig via een zeef-techniek worden gedrukt, verschillen de stukken onderling en zijn ze werkelijk uniek. Ook is de collectie bijzonder betaalbaar als je nagaat hoeveel handwerk erin zit: prijzen liggen tussen de € 25,95 en € 39,95.

Hector & Wolf
Hector & Wolf werd al in 2005 opgericht door kunstenaar Sis Josip. Kunstenares en ontwerpster Akelei Loos maakt tegenwoordig ook deel uit van het label. Samen ontwierpen zij de collectie voor We Are Labels. Meer informatie of de kleding kopen kan bij Wearelabels.nl

 

Harper's Bazaar

5 maart 2016

En door. Naar onze hoofdstad om precies te zijn. En om nog preciezer te zijn: naar We Are Labels, waar de eerste draagbare collectie van kunstenaarslabel Hector&Wolf je hangt op te wachten (met Lucky Fonz III als posterjongen en met vriendelijke prijzen sowieso een aanrader).

De Telegraaf

14 januari, 2016

BULGAARSE ' JAT-JAS' OP FASHION WEEK

 

DEN HAAG

Met de 'Bulgaarse jas geeft het Haagse initatief Hector&Wolf vanavond tijdens Fashion Week Amsterdam een voorproefje van zijn eerste collectie. Die draagt de veelzeggende titel: 'Jatten, Liegen, Pochen en Arm en Dom houden'. ''Er wordt in de modewereld veel gejat; nagemaakte ontwerpen liggen al in de winkel voordat ze op de catwalk zijn gepresenteerd. Daarbij word er in geen enkel land zoveel uit winkels gestolen  als in Nederland, bijvoorbeeld door Bulgaarse bendes die onze winkels afstropen'', verheldert Sis Josip, het creatieve brein achter de Bulgaarse jas. Het op een Burberry-jas geinspirreerde kledingstuk is gemaakt op optimaal diefstal-gemak. Ze heeft de jas grote zakken en de 'zilveren voering' beveiligingspoortjes misleiden. Minder praktisch is echter de doorzichtigheid. Als echt jat-instrument is de jas vooralsnog dus niet heel bruikbaar, maar Josip heeft er dan ook een andere bedoeling mee: hij wil de modewereld een spiegel voorhouden.

1/1

Please reload

  • Facebook App Icon